Història

Els Armats són tan antics com les nostres processons.

Els Armats encapçalen la processó dels Dolors comandats pel cèlebre Càpita Manàia. Ho diu en Joaquim Serret i Arbós, afegint que la Congregació dels Dolors deNostre Sra. és fundada el 12 d'abril de 1704. No se sap amb certesa la fundació dels Armats. En altres documentacions en referència a la participació l'any 1728.

L'any 1946 desprès de la guerra civil tornaren a reemprendre amb molta força i participaven al gremi de Sant Lluc, que tant va fer per recuperar els Armats. Juntament amb el Capità Manàia, Sr Mariano Rubió i Enrich, que fou el successor de Lluís Corrons.

En el decurs dels anys, ha sofert diferents dalts i baixos fins arribar l'any 1968, en el que suprimida la Processó de Diumenge de Rams.

L'altra processó de Divendres Sant, amb la participació dels Armats, no va ser fins a l'any 1974.

L'any 1953 es fundaren els armats infantils.

1920
1893
1948 els metges i pintor
1920. Juan Lladó (pare)
i amics
1893, dos segles ens separen 1948. Els metges Llatjós, Badal i
l'artista pintor Vilà Closas

 

Els Armats després de 26 anys en silenci, tornen a la tradició, cultura i història de la Minorisa Romana, la Manresa moderna. Què seria sense els Armats? Amb aquest esperit de recuperar una tradició tan antiga, el desembre de l'any 1999 es fundà l'Associació Cultural Recreativa Armats de Manresa.

Foren un total de 23 socis fundadors els que elegiren una junta directiva. Actualment son un centenar de socis.

1969La primera aparició es va fer el Diumenge de Rams de l'any 2000 a la Residència Mont-Blanc de Manresa. Durant la nova reaparició en Mossèn Josep Leyes ens va dir:

"Que el Deu d'Abraham, D'Isaac i de Jacob, ho Beneeixi tot d'un cop".

El Maniple d'Armats estava Format pel Càpita Manàia, un Decurió, 2 Abanderats, 3 timbals, un botzinaira d'ordres, 26 llancers i 4 flautes travesseres, en total 38. Total una il·lusió satisfeta per tots els socis fundadors i molts col·laboradors.

L'any 2001 s'arriba a més de 85 components

 

El avui de la processó de Divendres Sant

Amb renovada il·lusió oferim a la ciutat de Manresa ,a la comarca i a tots els visitants la Processó del Divendres Sant. El Dia de Divendres Sant de l'any 2000 marca una nova etapa de la processó de Setmana Santa a Manresa. D'uns anys ença s'oïen veus i opinions de persones i entitats diverses, que anhelaven veure una manifestació penitencial a l'estil d'altres viles i ciutats catalanes.

Es tancava el segle XX i feia exactament 50 anys que la ciutat de Manresa havia recuperat una antiga tradició de finals del segle XVI, coneguda per la "Processó dels Gremis" en la qual participaven els diferents grups d'obrers i menestrals, a l'aixopluc de llur estendard gremial i companyant el "pas" o misteri que tenien en patronatge i tutela. Un acte pietós, segons els cronistes, que en descriuen el silenci i respecte, trencat per la pregària dels religiosos, alternada amb el públic que la presenciava.

Tradicionalment es feia el Dijous Sant fins l'any 1868 en què es va suprimir a causa dels avalars polítics, constitucions i pronunciaments, desplegats al llarg del segle XIX que culminarien amb el destronament de la reina Isabel II. Fins l'any 1950, Manresa tenia una sola processó de Setmana Santa, la dels Dolors, el diumenge de Rams al vespre, celebrada fins al 1931, recuperada l'any 1946 i suprimida l'any 1968, La del Divendres Sant va resistir fins l'any 1978.

L'any 2000 va suposar la consecució de la suma d'esforços i voluntats, recuperant una antiga tradició. L'aclamació popular i, sobretot, el respectable nombre de concurrents, després de vint-i-dos anys sense processó, són l'evidència d'una ciutat que vol recuperar velles tradicions, dignificar-les i mostrar-les als petits i als joves, perquè o bé les explicàvem o les perdíem per sempre.

Recuperar l'esquadró d'Armats amb la dignitat i nombre d'elements que vàrem presenciar vol dir moltes hores d'esforços, d'assaig i de tot ordre. Llur vistositat ens permet de dir que, avui per avui, és dels millor grups de Catalunya. Tanmateix, l'esforç de les confraries de la Purísima Sang i de la Verge dels Dolors, del Cos de Portants del Sant Crist, ben nombrós per cert, així com la casa d'Andalusia amb la seva patrona, "La Macarena", que imposava pel respecte i serietat de tots els participants.

Enguany, entre altres incorporacions, desfilarà la Confraría del Natzarè el "Pas de la Verge de la Soledat", a càrrec del Col·legi La Salle. Aquest pas desfilà per primera vegada el Diumenge de Rams, dia 30 de Març de l'any 1947, sufragat per la família Jorba, una bella obra de l'escultor barceloní Joan Cuyàs. La imatge de Maria en lasoledat, asseguda al peu de la Creu, una creu romana de mida considerable que confereix majestuosament al conjunt del pas. Es tracta d'una obra de bellísima expressió, inspirada en l'escola de Salzillo.
Durant anys ha estat el pas que ha tancat la processó del Divendres Sant.

Manresa ha recuperat la processó. Dependrà de nosaltres, els manresans, la continuïtat i de com vulguem que sigui. Tanmateix, però, amb l'austeritat renovada per l'alegria exultant de la Pasqua de Resurrecció. 


300 anys Celebració dels 300 anys

21 de Febrer del 2004
Trobada dels Armats a Manresa
Festes de la Llum

 

museu

"Armats de Manresa. Vestits d'història"

El Museu Comarcal de Manresa presenta
la indumentària dels Armats de la segona meitat del s.XX

Aquests vestits han estat restaurats per l'Associació Armats de Manresa:

museu1 museu museu

 

Més informació recollida al llarg dels anys en webs anteriors